Strona Niesłyszących w Jarocinie

historia(krótki zarys)

Historia

powstania   Koła Polskiego Związku Głuchych w Jarocinie

Pierwsze zebranie organizacyjne w Jarocinie odbyło się dnia 18 stycznia 1948 r,w mieszkaniu

u Pana Stanisława Ciesielskiego przy ul:Walki Młodych 14(obecnie ul:Wrocławska).

Związek przyjął nazwę – Polski Związek Głuchoniemych i ich przyjaciół Oddział Wielkopolski – Koło Jarocin.

Zebranie obsługiwał przedstawiciel Oddziału Wielkopolskiego sekretarz J.Andersz. Natomiast świetlicę otrzymano w dniu 11.wrzesień 1949r.w pomieszczeniu piwnicznym przy ul:Św.Ducha .W 1949r.8 grudnia urządzono zbiórkę uliczną z przeznaczeniem zebranej gotówki na walke z analfabetyzmem i kursy. Również 20 lutego 1950r.zorganizowano kurs walki z analfabetyzmem na powiat pleszewski i krotoszyński,oraz Klub Sportowy.Jesienią 1950 r. zorganizowano zabawę taneczną,uzyskaną gotówkę przeznaczono na pomoc najbiedniejszym głuchoniemym.W 1950 r. wybrano także delegata do Spółdzielni Związku Inwalidówi Z.G. SIW(kol.Nowickiego).Następnie także otwarto Zakład Krawiecki i Szewski w Spółdzielni Inwalidów.

22.października 1950r. odbyło się zakończenie kursu do Walki z analfabetyzmem w Jarocinie.

Natomiast 10.czerwca 1951r. otrzymaliśmy przydzieloną świetlicę przy ul:Św.Ducha nr.10 gdzie prowadziliśmy działalność społeczną przez 37 lat do września 1988r.

W 1954r.Prezes Koła pan Stanisław Ciesielski odebrał dla członków 3 odznaki Srawny do Pracy i Obrony ,które wręczono kol.Stanisławowi Ciesielskiemu,Józefowi Moszykowi i Tadeuszowi Dziatkowi.W 1950r. zorganizowano także Klub Sportowy podległy Powiatowemu Komitetowi Kultury fizycznej i Turystyki.

Z kolei w 1952 r. zorganizowano grupy związkowe głuchoniemych , które do dnia dzisiejszego istnieją t.w Pleszewie,Środzie Wlkp i w Śremie.

W 1966 zorganizowano przy PZG Koło Ligi Kobiet Polskich,które aktywnie działało przez kilkanaście lat.

W 1968r.zorganizowano przy PZG Koło Ligi Obrony Kraju, które swoją działalność prowadziło do 10.03.1979r.

Również w tym samym okresie powstało Koło PTTK przy PZG, którego założycielem był kol:Stanisław Ciesielski

W okresie działalności naszego Związku napotykaliśmy na trudności finansowe a także mieliśmy przez 37 lat trudne warunki lokalowe przy ul:Św.Ducha 10.

Pokój o pow:16 m kw. Świetlica i biura razem .Wejście bezpośrednio z ulicy.Pomieszczenie takie nadawało się jedynie na sklepik handlowy.

Po usilnych staraniach do władz Miasta od 1984r. po zaangażowaniu tamtejszego Instruktora Koła kol:Zenona Dudy i dzięki życzliwej uprzejmości Zarządu Spółdzielni Lokatorsko – Mieszkaniowej w Jarocinie otrzymaliśmy pomieszczenie piwniczne o powierzchni 65m kw. p adaptacji na świetlicę i biuro .W dniu 01 wrześień 1988r.weszliśmy w użytkowanie.

Obecnie prezesem Koła Terenowego Polskiego Związku Głuchych w Jarocinie został wybrany na zebraniu sprawozdawczo – wyborczym ,które odbyło się 03.wrzesień 2005r. kol:Krzysztof  Kmieciak,vi-ce prezesem kol:Bogumiła Leowska,skarbnikiem kol:Edmund Kasprzak,sekretarzem kol:Andrzej Grzebisz(tłumacz języka migowego),oraz członkiem kol:Miron Pachura.
dodał:Andrzej Grzebisz 01.kwietnia 2008r.

Przycisk Facebook "Lubię to"

Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja